Tothom ha sentit parlar sobre el feminisme, i al segle XVIII ja hi havia dones que lluitaven pels nostres drets. Una d’elles va ser Mary Wollstonecraft, una escriptora i filòsofa anglesa on argumenta que les dones són éssers humans que mereixen els mateixos drets fonamentals que els homes, i en particular reclama el seu accés a l’educació.
Mary Wollstonecraft va néixer a Anglaterra el 1759 i va viure una època en què les dones no tenien gaires drets. La seva família era més aviat pobra, així que, des de jove va haver de buscar-se la vida treballant com a institutriu i escriptora. A més, va haver de conviure amb la violència del seu pare envers la seva mare. Aquestes vivències van fer que s’adelantés al seu temps i es convertís en una persona radical, que lluitava per la igualtat entre homes i dones.
El 1792 va escriure el seu llibre més influent, pel que va significar, titulat Vindicació dels drets de la dona. En aquest llibre, parla sobre les idees de la Revolució Francesa, que ella mateixa va viure en primera persona en viatjar a París, però posant valor a les veus femenines. Deia que les dones havien de rebre educació i tenir les mateixes oportunitats que els homes. En aquell temps, les dones estaven educades per quedar-se a casa i cuidar de la família, però Mary defensava que aquesta cura de la família es podia fer des del raonament. Les dones podien ser igual d’intel·ligents i capaces si tenien les mateixes oportunitats. És un dels primers llocs on queda reflectit el concepte de gènere: la diferenciació pel que fa al comportament social i no biològic.
A París va conèixer el que seria el seu marit, l’anarquista americà William Goldwin, qui es va encarregar de publicar altres obres seves de ficció: La novel·la de Mary, que parla sobre l’horror que senten les dones en els matrimonis de conveniència, o Maria o el món contra les dones, que va quedar inacabada en morir a causa del part de la seva única filla.
Va intentar instaurar nous mètodes d’ensenyament en una escola que acollís a la vegada nens i nenes perquè tots ells tinguessin les mateixes oportunitats.
El seu pensament va ser molt avançat per a la seva època, i encara que no tothom hi estava d’acord, les seves idees van influir en moltes feministes posteriors. De tota manera, no va començar a tenir visibilitat fins al 1880 quan van fer-se més importants les polítiques pels drets de les dones.
Malauradament, va morir jove, als 38 anys, per complicacions durant el part de la seva filla, Mary Shelley, que més tard es convertiria en l’autora de Frankenstein.
Avui dia, la feina de Mary Wollstonecraft és reconeguda com una de les bases del feminisme. Gràcies a dones com ella, ara tenim moltes més oportunitats d’estudiar i treballar. Però encara hi ha molt camí per recórrer, i el seu exemple ens recorda que hem de seguir lluitant per la igualtat de gènere.